Vesistö, veneily ja kalastus

 

Vesistöllä on ollut kautta aikojen suuri merkitys rantamaiden ruhtinaalle, Vuolenkoskelle ja siksi se nostettakoon tässäkin kokonaisuudessa omaksi kappaleekseen. 

Kalastus, tukinuitto ja sahateollisuus ovat vaikuttaneet kyläalueemme kehittymiseen jo ammoisista ajoista lähtien. Niistä ajoista on Kymijoessa vettä virrannut ja monimuotoisten rantojen äärelle on rakennettu satoja huviloita sekä mökkejä. Perinteinen vesistön hyväksikäyttö on vaihtunut pääosin vapaa-ajan virvoitukseen ja henkisen pääoman kasvattamiseen.

Virkistyminen liplattavilla laineilla edellyttää vesistön kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kirkkaan ja puhtaan veden lisäksi pinnan alla lipuvalla ja mönkivällä eläimistöllä on oma osansa kyläläisten ja mökkiläisten harrasteissa. Verkot ja katiskat ovat täyttyneet sekä siimat kiristyneet tiuhaan ulapoilla, veneissä, rannoilla ja laitureiden nokassa. Keittoihin ja savustuspönttöihin löytävät tiensä niin kuhat, ahvenet kuin muikutkin. Saattaapa istutettu taimen tai lohikin napata vieheeseen. Loppukesästä punakat ravut päätyvät mertojen ja patojen kautta juomalaulukonsertteihin.

Konnivesi, joka on Kymijoen selkävesiä, on kyläalueelle mahtava asia ja sen arvo ymmärretään! Pohjoisen Iitin järvialueelta, Konnivedeltä on vesireittiyhteys Heinolan kautta aina Päijänteelle asti. Vuolenkoski onkin tottavie tutustumisen arvoinen paikka myös vesiteitse kulkeville.

 

Kymijokiasiaa verkossa

myös Kymijoen vesi ja ympäristö -sivustolla

Päijännetietoa verkossa

 

Kimolan Kanava

Kimolan Kanava on syytä tuoda esille Vuolenkoski-Koskenniskan vesistöstä puhuttaessa kanavan historian ja myös ajankohtaisuutensa nimissä. Kanava on ollut tukkilaispiireissä tuttu ja jylhiä kokemuksia tarjonnut reitti. Kanavaa pitkin Vuolenkosken Konnivedeltä on uitettu tukkeja 1960-luvulta lähtien. Massiivisilla nostureilla tukit laskettiin alavirtaan kohti Pyhäjärveä. Viimeiset tukit uivat kanavassa vuonna 2002. Tuon aktiiviajan jälkeen silloisen Tie- ja Vesirakennushallituksen rakentama kanava on ollut hyötynäkökulmasta katsottuna käyttämättömänä, mutta virkistysveneilijöiden retkikohteena erikoisen tukkinosturinäkymänsä vuoksi.

Kimolan kanava on vuoden 2018 ja 2019 aikana rakennettu sulkukanavaksi matkailuliikennettä palvelemaan. Kesällä 2020 kanava kokee uuden tulemisen, kun se avataan veneilevän kansan iloksi. Veneilijöitä odotetaan innolla kaiken kaikkiaan 400 kilometriä pitkän vesireitin varrelta myös Vuolenkoskella vierailemaan. Kylämme tarjoaa vesiltä päin tulevillekin paljon nähtävää ja koettavaa, ja myös aivan rantaan rajoittuvan, huippumaisemilla varustetun kahvila-ravintola Rantamestan palvelut. Nähdään kylillä!

http://www.kimolankanava.fi

Kimolan kanavan kunnostukselle rahaa valtion budjetista ym. uutisia suunnitteluvaiheen ajoilta

 

Vuolenkosken Venekerho

Vuolenkosken Venekerho on perustettu vuonna 2009 ja sen tarkoituksena on herättää ja ylläpitää harrastusta veneilyyn sekä kehittää jäsentensä tietoja ja taitoja veneilyssä ja merenkulussa, merimiestaidoissa ja vesistön suojelussa.

Venekerho seuraa Kymijoen tilaa ja rantojen rakentamista ja vaikuttaa niin, että vesistön käyttö veneilyyn turvataan ja sitä parannetaan.

Ole rohkeasti yhteydessä ja liity joukkoon!

http://www.vuolenkoski.fi/fi/kyla/yhdistykset/vuolenkoskenvenekerho

 

Kalastus

Vuolenkosken osakaskunta sai 2014 uuden hallituksen, joka on mukavalla tavalla luonnehtinut tärkeimmäksi tehtäväkseen avoimen ja rehellisen toiminnan kalavesiemme hyväksi. Hallitus haluaa edistää alueen kalastusta ja tahtotila on valvoa kalakantojen hyvinä ja entistäkin parempina pysymistä – niin että saalista saataisiin mahdollisimman moneen ruokapöytään.

Tuoreina asioina hallituksen tötteröhatuissa olivat kalastuslupapolitiikan selkeyttäminen ja vesialueiden vuokrasopimuksellisuus. Vuolenkosken osakaskunta on vuokrannut koko Koskenniskan vesialueen alkaen 1.5.2014, mistä lähtien Vuolenkosken osakaskunta hallinnoi luvanmyyntiä. Nyt koko kyläalueella käy yhteinen viehelupa. Niin ikään Vuolenkosken pyydysmerkit käyvät Koskenniskan alueella ja päinvastoin. Sen verran muutoksia uudistus toi tullessaan, että tästä eteenpäin myös Koskenniskan puolella ravustaminen on luvanvaraista ja vaatii lommit. Pyydys- ja rapumerkkejä myy Käsityö- ja kahvitupa Peurankello (Vuolenkoskentie 1153, p. 050 323 7211).  

Kalastusasiaa hoitaa osakaskunta, kts. osakaskunnan verkkosivut.

 

Aitoa Taimenta!

Sähköntuotantoon valjastetut kosket eivät ole vuosikymmeniin antaneet mahdollisuutta voimakkaiden lohikalojen kutunousulle Vuolenkosken vesistöihin. Kylän aktiivit käärivätkin kalastusliiviensä hihat, perustivat Aito Taimen ry:n ja ryhtyivät kunnostamaan taimenpuroja. Talkootyöllä pyöritellään kiviä, levitetään kutusoraa ja kivetään puronpohjia jotta mätipurkeista kuoriutuvilla poikasilla olisi optimaaliset elinolot.  Pari vuotta purossa voimistuttuaan taimenpoikaset lähtevät aavoille ulapoille kasvamaan ja palaavat lisääntymisikäisinä samaan puroon laskemaan mätinsä seuraavaa kiertoa varten.

Ensimmäiset taimenet vipattivat ennen pääsiäistä 2014 kunnostetun puron kivenkoloihin ja aloittivat elämänpituisen matkTusuurta tuntematonta. Virkistysarvo tulee olemaan merkittävä eikä voida poissulkea hankkeen merkitystä matkailulle ja kalastuselinkeinolle. Pitkäjänteisellä ja uutteralla työllä yhdistettynä alueella tehtävään kestävään kalastuskulttuuriin saadaan säilytettyä vettemme arvot ja bonuksena palautettua luonnollinen taimenkantaja alueemme vesistöihin.

Kaikki asiasta innostuneet - no toki kiinnostuneetkin - olette lämpimästi tervetulleita mukaan aitotaimentamaan!

http://vuolenkoski.fi/kyla/yhdistykset/aitotaimenry

 

Kuva: Pentti Pitkälahti

 

Vonkalekausi lähestyy – tai on tainnut jo alkaakin, pilkillä tai ilman – Kalaan vavat tanas ja siimat solmuitta kiriälle!

 

 

Kartta kalastuskokemukseen


  • Liikuttele karttaa hiirellä. Suurenna/pienennä.
  • Valitse kiinnostavat kohteet näkyviin valikosta "Karttatasot".

Kartta on testi-/kehitysvaiheessta. Mitä kartalta toivot?

Laita muutostoiveet, kehitysideat ja muut karttaa koskevat palauteet osoitteeseen janne.koukonen@vuolenkoski.fi tai 0440-490487.

Vuolenkosken kyläyhdistys ry

Vuolenkoskentie 1442, 19160 Huutotöyry
puh. 0440 255 044
kylayhdistys@vuolenkoski.fi


Pankkiyhteys:

FI80 5069 1540 0005 80

Kyläpiste avoinna

Ma klo 9-14.00 (puhelinpäivystys, ovet kiinni)

Ti klo 9-13.00

Ke, To, Pe 9-15.00

La klo 9-12.00

 

Tiistaisin hieroja Liisa Kuoppamäki ajanvarauksella.

Yhteystiedot:

Kyläpiste 044 788 7878

Osoite: Vuolenkoskentie 1442, 19160 Huutotöyry

Hieroja, Liisa, 040 500 6511, 

http://lihashuoltokuoppamaki.fi