Seuratalo on koko kylän talo

Historiaa

Seuratalo on rakennettu vuonna 1886 savesta ja kanervasta. Talo on museoviraston suojelema historiallinen kohde. On arvokasta saada ylläpitää tällaista kansanaarretta omalla kylällä. Kyläläiset ymmärtävät talon arvon.

Seuratalo oli ensin Vuolenkosken kansakoulu. Vuonna 1925 Iitin kunta myi talon kylän Maamies- ja raittiusseuralle, joka muuttui myöhemmin suojeluskunnaksi. Syksyllä 1944 talo siirtyi Maamiesseuran omistukseen. Vuosien aikana seuratalolla on pidetty mm. hartaustilaisuuksia, hautajaisia, tanssiaisia, elokuvailtoja, hirvipeijaisia ja maidontuottajien piimäjuhlia. Sota-aikana talo toimi armeijan viestijoukkueen tiloina, evakoiden sijoituspaikkana, ohikulkijoiden ruokailupaikkana ja sankarihautajaisten pitopaikkana.

Taloa on remontoitu kovasti vuosikymmenien aikana. 1990 -luvulla maa- ja kotitalousnaiset ryhtyivät puhumaan remontista, sillä talossa ei ollut omaa vesijohtoa eikä kaivoa. Esimerkiksi muonittaminen talon tilaisuuksissa alkoi käymään haasteelliseksi. Maamiesseuran ja sen alaisen Maa- ja kotitalousnaisten toimesta aloitettiin talon remontointi vuonna 2002. Remontin 60 000:n euron kustannusarvioista oli 65 prosenttia EU- ja kansallista rahoitusta, loput kerättiin kasaan Maa- ja kotitalousnaisten erilaisilla tempauksilla, kuten varainkeruulla, lahjoituksina sekä talkoilla työstetyillä rakennuspuilla.

Kylän oma kasvatti, rakennusmestari Matti Purho suunnitteli remontin käyttäjien toiveiden mukaan. Rakennusprojekti kesti kokonaisuudessaan pari vuotta valmistuen keväällä 2005 ennen vappua. Nyt talossa on täysin ajanmukainen ja tilava laitoskeittiö sekä sisäwc:t miehille ja naisille. Talo maalattiin uudelleen sisältä, ja sinne asennettiin ilmastointilaitteet sekä saliin yksi pönttöuuni lisää täydentämään lämmitysjärjestelmää.

Kunnostustyöt toteutettiin kylälle tuttuun tapaan talkoilla. Tunteja kertyikin runsaasti ja voidaan arvioida kokonaisbudjetista noin reilun 12000:n euron muodostuneen talkootyöstä. Talkoissa ei ollut ikärajaa, vaan siellä olivat lapset vanhempien mukana sutimassa maalia seinään ja kantamassa lankkuja.

Kokoontumispaikka arjessa ja juhlassa

Tänä päivänä Maaseutuseuran ylläpitämä seuratalo on koko kylää palveleva talo, joka tarjoaa mainiot puitteet niin yksityistilaisuuksien, kokouksien, tapahtumien kuin erilaisten kerhojen ja harrastustoimintojen pitopaikaksi.

Kylän verkkosivuille luotu seuratalon varauskalenteri onkin täyttynyt tilaisuuksien lisäksi erilaisista viikoittaisista ja ympärivuotisista harrastustoiminnoista. Talvisaikaan on jopa ollut haasteellista löytää vapaata iltaa esimerkiksi kokouksen tai tapahtuman järjestämiseen seuratalolla, sillä säännöllisesti kokoontuvat harrastustoiminnat ovat positiivisesti ruuhkauttaneet illat.

Seuratalon ovi on käynyt vinhaa vauhtia muun muassa kansalaisopiston kurssien, erilaisia kerhojen, liikuntaryhmien ja kuntoklubi-iltojen kävijöiden saapuessa talolle harrastamaan.

Varauskalenterin positiivisesta ruuhkasta huolimatta seuratalolle kokoonnutaan myös erilaisten tapahtumien merkeissä. Yhteistä mukavaa on ollut mm. kyläjuhlien, vanhojen valokuvien näyttelyn, Kimpsujen ja kampsujen kirpputorin, joulumyyjäisten, konserttien, kyläkokousten, kokkaus- ja kädentaitokurssien, huutokauppojen sekä teatteriesitysten merkeissä. Seurataloa vuokrataan myös yksityistilaisuuksiin, joten jos pyöreät vuodet lähestyvät tai serkustapaamisen järjestäminen on mielessä, niin oitis yhteys Maaseutuseuraan (maaseutuseura@vuolenkoski.fi  tai puhelimella numeroon 040 5439 542).

Tavataan Seuratalolla!

Vuolenkosken kyläyhdistys ry

Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry
puh. 0440 255 044
kylayhdistys@vuolenkoski.fi


Pankkiyhteys:

FI80 5069 1540 0005 80

Tervetuloa tutustumaan uusittuun Kyläkeskukseen ja kyläkauppaan sekä uusiin mutta tuttuihin kyläläis-M-kauppiaisiin tammikuussa 2024.
 
Kyläneuvonta: 044 788 7878
 

Liikuntahallikorttien uusiminen

Areenan kortin voit uusia lähettämällä uusimispyynnön ja nimesi, jolla kortti löytyy järjestelmästä osoitteeseen:

areena@vuolenkoski.fi tai soittamalla numeroon: 044 788 7878

 
Hieroja Minna Kangassalo palvelee Kyläkeskuksella alkaen 25. tammikuuta 2024 aina torstaisin joka toinen viikko,
ajanvaraus p. 040-7411125 soittamalla tai viestillä.
 
Parturi-kampaaja Sini Susanna sopimuksen mukaan. Ajanvaraus: 044 988 2733
 
Yhteystiedot:
Kyläpiste 044 788 7878
Osoite: Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry