Joulumuorin ihanan helppo, mutta hienostunut mustikkamarmoroitu juustokakku itsenäisyyspäivän kaffepöytään
"Tänään leivommekin sitten Joulupukin ehdotonta herkkua heti joulupipareiden ja luumutorttujen jälkeen!" julisti kotitalousopettaja Virpi Vatkaaja juhlallisesti. Luvassa olisi siis mustikkamarmoroitu juustokakku, jota oli tarkoitus itsenäisyyspäivänä sitten jokaisen oppilaan valmistaa kotona ja kerätä siitä kommentit omaan pikkureissuvihkoonsa. No, niin laitetaanpa sitten töpinäksi niin tällä tonttukoulussa kuin myös siellä kotikeittiöissä!
Joulumuorin hienostunut ja helppo mustikkamarmoroitu juustokakku
200g voita
1,5dl sokeria
2 munaa
6dl oman myllyn vehnäjauhoja
täyte:
250g rahkaa
200g creme fraichea
2,5dl luonnonjogurttia
2 munaa
1,5 dl sokeria (erityisesti puolukkasurvoksen kanssa kannattaa osa sokerista korvata tummalla sokerilla)
puolikkaan sitruunanmehu
ripaus vaniljasokeria
Pinnalle:
itsenäisyyspäivänä mustikkahilloa ja jouluna puolukkasurvosta
Vatkaa palasteltu voi ja sokeri sekaisin. Lisää joukkoon munat yksitellen ja lopuksi jauhot. Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 23-26cm) pohjan kokoinen leivinpaperi ja vuoraa myös reunat leivinpaperiluiskalla TAI voitele ne huolellisesti. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin. Sekoita täytteen aineet keskenään jaa kaada täyte vuokaan. Lusikoi pinnalle joko mustikkahilloa tai puolukkasurvosta oman mieltymyksen mukaan. Vedä sitten haarukalla tai veitsellä marmorointikuviot kakun pintaan. Paista kakku uunin alaosassa 175 asteessa n. tunti.
(Lähde: Koivukummun emännän jo kovin kulunut reseptivihkonen, josta löytyy mummon vanhan ohje "Rahka-omenatorttu", jota on vain monenlaisin variaatioin valmistettu. Tässä yksi.)
Tonttu Töpsykkä seikkailee:
Tuoksuupa terva niin mainiolta ja melkein voi kuulla vielä vapaana pauhaavan kosken äänen. Missäköhän Töpsykkä on? Vettä illmeisesti lähellä ainakin ja jostakin tulee tervan tuoksua..