Tänään juhlitaan 40-vuotiasta kesätoriamme iltatorilla. Onkohan sinulle torimme tarina tuttu?

Sitä kuuluisaa meidän kylän markkinahuumaa jo 40 vuotta!

Mikä onkaan se meille kyläläisille jo lähes itsestään selvä juttu, tuttu ja tärkeä kesäinen perinne, mikä kuitenkin jaksaa hämmentää kylämme ohi kiiruhtavia autoilijoita aina launtaisin aamusella? No sehän on kesätori, joka saa kesälauantaisin sillalta kylänraitille kulkevan tienpätkän aina kapenemaan niin, että siitä juuri ja juuri mahtuu autot menemään. Monesti kuuleekin seuraavan kommentin kylällä vierailevilta: ”Onko teillä joku tapahtuma tänään?”.

Pienestä se alkoi neljäkymmentä vuotta sitten, kun tuore kylätoimikunta ensimmäisissä kokouksissaan huhtikuussa 1980 mietti Huutotöyryn oman kesätorin perustamista. Keskustelun jälkeen paikaksi päätettiin niin sanottu Savipakan alue eli kesäkioskin pihanakin nykyisin tunnetta alue, jota raivattiin ja kunnostettiin. Torin kasvettua se siirtyi nykyiselle paikalleen, Ensimmäisinä vuosina tori pienimuotoista ja suunnattu vain paikallisille tuotteille, mutta pikkuhiljaa innokkaita myyjiä löytyi myös kyläalueen ulkopuolelta. Kesätorimme maine levisi ja vähitellen väki myyntipöytien molemmin puolin kasvoi. Torille tarvittiin säännöt ja torivalvoja. Toripäälliköksi nimettiin Väinö Lahti, jonka monet muistaa taidokkaista puutöistään. Esimerkiksi tänäkin kesänä edelleen toiminnassa olevat toripöydät ovat Väinön käsialaa. Väinö töräytti aina auton torvellaan myyntiajan alkaneeksi. Puolestaan torivalvojina ovat alusta asti toimineet kylätoimikunnan jäsenet vuorollaan.

Vuolenkosken kesätoriin on kuulunut aina oleellisena osana torikahvio. Alkuvuosina torikahvion antimista vastasi 4h kerho, joka aina perhekunnittain hoiti kahvinkeiton ja kahvipullien leipomisen. Myöhemmin Koskiportin väki otti vastuulleen kahvinkeiton.. Myöhemmin rannan kioskin yrittäjinä toiminut Mertasen perhe huolehti myös kahviosta. Vuonna 1991 arvottiin ensimmäistä kertaa torikahvitusvuorot kylän seurojen ja yhdistysten kesken ja näin ollaan toimittu tähän päivään asti. Torikahvilavuoroista onkin muodostunut tärkeä osa varainhankintaa kylän 18 eri seuralle sekä kylän koululle ja päiväkodille. Vaihtuvat kahvion pitäjät tuovat myös mukavaa vaihtelua torikansalle, kun kahvion herkut vaihtelevat viikoittain. Vuonna 1997 torikahvion siirryttyä Seppo Lehtisen lahjoittaman hirsikehikon sisälle, sai kahvio arvoisensa paikan.

Kuva: Pohjois-Iitin 4h Vuolenkosken kerho kesätorilla. Katri Pethman ja Minna Pekkola. Kuva Terttu Pekkola-Virtanen

Vuosien saatossa torimme on vain kasvanut monessa mielessä. Torikausi on pidentynyt, kun ensimmäisinä vuosina torihuumasta nautittiin kesäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin. Tänä päivänä torille kokoonnutaan aina toukokuun lopusta sinne syyskuun viimeiselle lauantaille asti, jolloin vietetään perinteistä syystoria. Myyntipaikkoja on myös lisätty ja lämpimimpinä kesäpäivinä torimyynti ulottuu aina kesäkioskin rantamilta pitkälle laivalaiturin kulmille asti.

Mikä sitten tekeekään Vuolenkosken kesätorista niin erityisen? Mikä saa aikaan sen välittömän ja leppoisan tunnelman aikaiseksi kylänrannassa? Miksi kesälauantaisin sitä laitetaan vekkari herättämään, ettei vain tulisi nukuttua onnensa ohitse? Tottakai ihmiset tuo torille ne toripöytien herkulliset ja laadukkaat antimet, mutta varmasti kyse on myös paljon siitä maankuulusta torimme tunnelmasta. Toripöydästä löytyy nimittäin aina juttuseuraa, vaikka ei ennestään tunnettaisikaan. Tori on myös paikka tavata ja vaihtaa kuulumisia tuttujen kanssa. Voisi sanoa, että monille kesätori on joka lauantainen perinne. Torilta lähdetään hyvillä mielin viikonlopulle eväät ja kenties muutama mukava arpavoittokin korissa kotiinviemisinä. Kylämme kesätori on koettu mukavaksi myyjän kannalta lyhyen myyntiaikansa vuoksi.

Voidaankin todeta, että torimme on Kyläyhdistyksen yksi suuri jokavuotinen, yhteinen talkooponnistus, johon järjestävän tahon lisäksi osallistuu osaltaan jokainen torikahvion pitäjä,sekä väki toripöytien molemmin puolin. Kyläyhdistys huolehtii niin torialueen siisteydestä, torin järjestelyistä, paikoittamisesta sekä torivalvonnosta. Kesätorimme organisoidaan 100 prosenttisesti talkoilla, joka on varmasti myös yksi torin suola ja pitkäikäisyyden salaisuus.

Juhlikaamme siis tänä vuonna oikein ajan kanssa ja leppoisasti vierustoverin kanssa jutustellen torikahvimme, sillä nyt on syytä juhlaan, tori täyttää 40 vuotta!

 

Kansikuva: 

kesätori 1980-luvulla. Aulis Pekkola myy. Arvo-enonsa tekemiä tuohitöitä ja omia ovenkahvoja. Otto Hyyrynmäki juttusilla. Takana Väinö Lahti soitti torvea klo 10 myynnin alkamiseksi. Väinö valmisti ja myi puutuotteita. Kuva Minna Pekkola-Virtanen

Lähteet:

Kylätoimintaa Pohjois-Iitissä 1980-2010 – Vuolenkosken kyläyhdistyksen 30-vuotishistoriikki,

 

Turinatuvan muistelut Vuolenkosken Kyläyhdistyksen ja kesätorin 40-vuotisesta historiasta 24.2.2020

 

Vuolenkosken kyläyhdistys ry

Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry
puh. 0440 255 044
kylayhdistys@vuolenkoski.fi


Pankkiyhteys:

FI80 5069 1540 0005 80

Tervetuloa tutustumaan uusittuun Kyläkeskukseen ja kyläkauppaan sekä uusiin mutta tuttuihin kyläläis-M-kauppiaisiin tammikuussa 2024.
 
Kyläneuvonta: 044 788 7878
 

Liikuntahallikorttien uusiminen

Areenan kortin voit uusia lähettämällä uusimispyynnön ja nimesi, jolla kortti löytyy järjestelmästä osoitteeseen:

areena@vuolenkoski.fi tai soittamalla numeroon: 044 788 7878

 
Hieroja Minna Kangassalo palvelee Kyläkeskuksella alkaen 25. tammikuuta 2024 aina torstaisin joka toinen viikko,
ajanvaraus p. 040-7411125 soittamalla tai viestillä.
 
Parturi-kampaaja Sini Susanna sopimuksen mukaan. Ajanvaraus: 044 988 2733
 
Yhteystiedot:
Kyläpiste 044 788 7878
Osoite: Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry