Kalastuksen tunnelmaa kuutosluokkalaisten voimin

”Anna miehelle kala ja ruokit hänet päiväksi. Opeta mies kalastamaan ja ruokit hänet elämän ajaksi.” – Kiinalainen sananlasku.

Torstaina Vuolenkoskella tutustuttiin heittokalastukseen Iitin alakoulujen kuudesluokkalaisten voimin. Kalastuspäivässä lähes jokaisesta kunnan koulusta oli paikalla edustus, ja osallistujia oli opettajat mukaan lukien noin seitsemänkymmentä. Virvelöinnin ohella nuoriso kiersi Jussi Mennun johdolla läpi Töyrynkujan harjumuodostelman: kuultiin tarinoita Pohjois-Iitin vaiheista vuosituhansien takaa aina nykypäivään saakka. Aidossa ympäristössä koululaisille tuli tutuksi pienen Salpausselän muodostuminen jääkaudella, Kymijoen uoman synty läpi harjumuodostelmien ja kivikautisten ihmisten elämä pohjoisessa Iitissä. Samalla Iitin tulevat seiskat saivat tutustua toisiinsa toiminnan lomassa. Riemastusta herätti Johanna Salosen torin rannassa vetämä Afrikan Tähti mukaelma, jossa lapset etsivät pahvimukien pohjaan piirrettyjä kalasaaliita punaisen arvolohen toivossa. Joukkueittain pelattu peli vaati ripeyttä, muistia ja tiimitunnelmaa.

Osa nuorista kalastajista saapui paikalle omien virveleiden ja kuvien kanssa, osalle päivä oli ensikosketus kalastuksen maailmaan. Luonnon helmassa vietetty rauhallinen, toiminnallinen ja vaihteleva päivä toi mukanaan myös ahdin antimia. Ahkerat heittelijät nostivat saalista entiseen koskenpohjaan muokatusta lammesta. Rannalle kertyi pari haukea, komea puolenkilon ahven, muutama pienempi kala ja kyljistään kiiltävä lohi, joka tempoili ja harasi vastaan rohkean kalastajatytön otteessa. Kyseisestä lohesta tuli kuuleman mukaan hänen ensimmäinen kalansaaliinsa. Päivän suurin hauki painoi reilun 1,2 kiloa, ja jokainen lammesta nostettu kala punnittiin. Myös Pohjois-Iitti-tietoudessa kisailtiin leikkimielisesti, kun jokaiselle koululaiselle annettiin kysymyslomake täytettäväksi kiertokävelylle.

Kalastuspäivän Vuolenkosken Kalastuskubilla kuutosluokkalaisille järjesti Vuolenkosken alakoulu yhdessä talkooväen kanssa. Lammen viereisellä grillikatoksella keitettiin pannukahvia ja syötävää löytyi koko sakille. Kalastuksesta oli neuvomassa ja auttamassa tuttu poppoo kylän kalamiehiä. Kiitos kaikille koululaisille ja opettajille osallistumisesta ja talkooväelle hienosta tapahtumasta!

 

Vuolenkosken kyläyhdistys ry

Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry
puh. 0440 255 044
kylayhdistys@vuolenkoski.fi


Pankkiyhteys:

FI80 5069 1540 0005 80

Tervetuloa tutustumaan uusittuun Kyläkeskukseen ja kyläkauppaan sekä uusiin mutta tuttuihin kyläläis-M-kauppiaisiin tammikuussa 2024.
 
Kyläneuvonta: 044 788 7878
 

Liikuntahallikorttien uusiminen

Areenan kortin voit uusia lähettämällä uusimispyynnön ja nimesi, jolla kortti löytyy järjestelmästä osoitteeseen:

areena@vuolenkoski.fi tai soittamalla numeroon: 044 788 7878

 
Hieroja Minna Kangassalo palvelee Kyläkeskuksella alkaen 25. tammikuuta 2024 aina torstaisin joka toinen viikko,
ajanvaraus p. 040-7411125 soittamalla tai viestillä.
 
Parturi-kampaaja Sini Susanna sopimuksen mukaan. Ajanvaraus: 044 988 2733
 
Yhteystiedot:
Kyläpiste 044 788 7878
Osoite: Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry