Mankelimatkat keräävät suosiota Vuolenkoskella

Heinäkuussa Vuolenkoskella lanseerattu uudenlainen seuramatkailumuoto, Mankelimatkat, sai jälleen jatkoa viime lauantaina. Kyse on paikallismatkailusta fillaroiden Omakylä Oy:n vuokraamilla vanhoilla mankelipyörillä. Heinäkuussa ensimmäisellä matkalla lähes 20 mankelimatkailijaa polki Savion lenkin tutustuen Kilkkilän Farmiin, Karkelan tilan puutarhaan ja Husulan vinttiin. Matkan aikana kuultiin myös muistoja ja tarinoita matkan varrelta.

Elokuun ensimmäisenä lauantaina mankelimatka suuntautui Koskenniskan puolelle.  Helteisestä säästä huolimatta polkijoita oli matkassa tusinan verran, vaikka matkaa olikin tällä kertaa luvassa lähes 20 kilometriä. Koko matkaa ei kuitenkaan tarvinnut taittaa mankeleilla polkien, vaan osa matkasta kuljettiin legendaarisesti Piston Villen ajaman veteraanitraktorin peräkärryn kyydissä. Kuten toinen matkaoppaista, Johanna Salonen mainostikin: ” Mankelimatkoilla ei pyöräillä hiki hatussa ja veren maku suussa, vaan nautiskellaan suven tuoksuista ja maisemista yhdessä kurvaillen!”

Matkalle lähdettiin kylän kioskilta, kun kaikki olivat löytäneet Omakylän kokoelmista itselleen sopivan pyörän. Ensimmäinen pysähdys oli entisellä Koskenniskan koululla, joka tunnetaan nykyisin Koskivaaran kouluna. Koulun nykyinen emäntä Merja Vainio esitteli vanhaa kunnioittaen kunnostetun Koskivaaran tiloja ja kertoi koulun vaiheista. Koululta matka jatkui Kömmistöntietä pitkin, jonka varrella poikettiin Hakamäen tilan perinteisessä pihapiirissä, jossa myös aikoinaan kuvattiin Tauno Palon tähdittämä elokuva, Koskenkylän laulu. Paikallisten oppaiden Paula Holmström ja Johanna Salonen kertoivat lyhyesti tilan historiasta ja muutama vuosi sitten kylällä ulkoilmaesityksenä esitetyn Koskenkylän laulu -elokuvan historiasta.

Alkumatkan polkemisen jälkeen matkalaiset saapuivat Kalaksuentien risteykseen, josta matkaa jatkettiinkin traktorin peräkärryllä Kömmistön niemeen, Raija ja Heikki Kömmistön luokse, Bella Villaan nauttimaan maukas keittoateria Heikin leipoman mustikkapiirakan kera.  Bella Villan antimia nautittaessa aurinkoisessa kesäsäässä saatiin samalla kuulla, kuinka Bella Villa puutarhoineen on syntynyt, ja mitä suunnitelmia ja ideoita Raijalla ja Heikillä on vielä toteuttamatta. ”On ollut kyllä hienoa päästä toisten luokse vierailemaan ja kuulemaan, miten heidän kotinsa on syntynyt. ”, kommentoi Paula Holmström tunnelmasta. ”Juuri tällaista kodikasta ja välitöntä tunnelmaa olemme mankelimatkoilla hakeneetkin.” jatkaa Johanna Salonen.

Illan alkaessa jo viilentyä retkikunta saapui vielä, osa traktorin kyydillä, osa pyöräillen, Kalaksuen kylään. ”Pois maailmast Kalaksuve”, kuten sielläpäin on tapana sanoa. Matkan viimeinen kohde oli Hautalan tila, jossa matkalaisia olivat vastaanottamassa talon isäntäväki, Mervi ja Aimo Mäkelä. Hautala on isojaon aikaan 1780–luvulla siirretty Koskenniskan kylänmäeltä Kalaksueen. Kaunis, paikkakunnan yleisestä rakennustyylistä poikkeava talo on entisöitä ja kunnostettu perinteisin menetelmin Mervin ja Aimon toimesta vuosien aikana. Mielenkiintoisia olivat erityisesti Aimon kertomat Hautalaan liittyvät yhteydet kirjailija Antti Törneroosilla ja taiteilija Helmi Forstadiuksella. Aimo kertoi Hautalassa 1835 syntyneen Törneroosin, runoilijanimeltään Tuokon, aikoinaan kirjoittaessaan katselleensa aina talon yläkerran ikkunasta kohti Ylimmäisen järveä inspiraatiota hakien. Yläkerran huone onkin nimetty Tuokon mukaan.  Myös paikkakunnalla akvarellitöistään tunnettu Helmi Forstadius oli varttunut ja kasvanut Hautalassa.

Loppumatka kioskille taittui leppoisasti peräkärryn kyydissä heinäpaaleilla istuskellen. Johanna ja Paula kertoivatkin Mankelimatkojen saavan jatkoa taas ensi kesänä ja toivottivat kaikki tervetulleiksi mukaan fillaroimaan!

Vuolenkosken kyläyhdistys ry

Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry
puh. 0440 255 044
kylayhdistys@vuolenkoski.fi


Pankkiyhteys:

FI80 5069 1540 0005 80

Tervetuloa tutustumaan uusittuun Kyläkeskukseen ja kyläkauppaan sekä uusiin mutta tuttuihin kyläläis-M-kauppiaisiin tammikuussa 2024.
 
Kyläneuvonta: 044 788 7878
 

Liikuntahallikorttien uusiminen

Areenan kortin voit uusia lähettämällä uusimispyynnön ja nimesi, jolla kortti löytyy järjestelmästä osoitteeseen:

areena@vuolenkoski.fi tai soittamalla numeroon: 044 788 7878

 
Hieroja Minna Kangassalo palvelee Kyläkeskuksella alkaen 25. tammikuuta 2024 aina torstaisin joka toinen viikko,
ajanvaraus p. 040-7411125 soittamalla tai viestillä.
 
Parturi-kampaaja Sini Susanna sopimuksen mukaan. Ajanvaraus: 044 988 2733
 
Yhteystiedot:
Kyläpiste 044 788 7878
Osoite: Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry