Koskenniskan Kyläkirkon juhlavuotta juhlistetaan konsertein!

Koskenniskan Kyläkirkko on toiminut vuodesta 1919 lähtien Pohjois-Iitissä tärkeänä osana kyläalueen asukkaiden hengellistä toimintaa. Kirkon toiminnan juuret ulottuvat 1900-luvun alkuun, jolloin pitkien välimatkojen johdosta Iitin seurakunnan toiminta Pohjois-Iitissä oli jäänyt muutamiin kyläkirkkoihin vuodessa, jolloin silloinen kirkkoherra Lundan ajoi vaunuillaan pitkän matkan kunnan pohjoisimpaan kolkkaan. Alueen asukkaat olivat kuitenkin itse aktiivisia hengellisen toimintansa ylläpitämisessä. Vuonna 1909 Koskenniskassa perustettiinkin Evankelisluterilaisen Nuorisoliiton Koskenniskan osasto, jonka toimesta hengellistä toimintaa järjestettiin alueella aktiivisesti niin kodeissa kuin kouluissakin. Osaston toimesta suunniteltiin myös alueen oman seurakuntatalon perustamista. 1919 Sainionmäen päälle nousikin komea Koskenniskan rukoushuone kyläläisten talkoovoimin. Tontti oli saatu lahjoituksena. Samoin rakennuspuut tulivat suurimmaksi osaksi lahjoituksina Pohjois-Iitin kylien tiloilta. Marraskuun 2. päivä vuonna 1919 vietettiin sitten komiasti vihkiäisjuhlaa. Vuonna 1928 rakennuksen omistus siirtyi Suomen evankeliumiyhdistykselle, mutta toimintaa on pidetty yllä kaikki nämä vuodet paikallisin voimin kunnes vuonna 2016 Vuolenkosken Kyläyhdistys osti kyläkirkon Suomen luterilaiselta evankeliumiyhdistykseltä. Siitä lähtien Pohjois-Iitissä on ollut virallisesti ikioma kirkko. Aikaisemmin SLEY:n alaisuudessa toiminut kyläläisistä koostuva itsenäinen toimikunta siirtyi Vuolenkosken Kyläyhdistyksen alaisuuteen.

Nyt 100 vuotta myöhemmin kirkon rakentamisesta, seisoo Kyläkirkko yhä jylhänä ja toimii aktiivisesti kirkkotoimikunnan toimesta. Monenlaista toimintaa on Kyläkirkon historiaan mahtunut. Vuosina 1939–1955 Pohjois-Iitissä toimi oma pappikin; Reino Korpinen, Antti Pekkonen ja Viljo Liikkanen. Heidän aikanaan rukoushuone toimi kyläkirkkona, jossa pidettiin jumalanpalvelus vähintään kerran kuukaudessa. Tällöin kylän nuoret kävivät myös rippikoulun omassa kyläkirkossaan. Tänä päivänä Kyläkirkon vuosittaiseen toimintaan kuuluvat kiirastorstain ehtoollisjumalanpalvelus, koululaisten kevät- ja joulukirkko, kesäasukkaiden kirkkopyhä ja joulukirkko Iitin seurakunnan järjestäminä sekä keväällä helatorstaijuhla ja syksyllä sadonkorjuujuhla yhteistyössä SLEY:n kanssa. Tämän lisäksi kirkon vuosittaiseen toimintaan on kuulunut myös muun muassa konsertteja, yhteislaulutilaisuuksia, näyttelyitä, avoimia ovien -päiviä aktiivisen kirkkotoimikunnan toimesta. Tämä kauniin sinisävytteiseksi maalattu ja kunnostettu kirkkorakennus on saanutkin osakseen myönteistä huomiota. Kyläkirkko on tarjonnut myös kodikkaat ja juhlavat puitteet esimerkiksi juuri vihkiäisten ja kastetilaisuuksien viettoon.

Tänä vuonna Kyläkirkko täyttää siis arvokkaat 100 vuotta, jota juhlistetaan vuoden aikana vuosittaisten tapahtumien lisäksi musiikkikonsertein ja juhlavuosi huipentuu juhlajumalanpalvelukseen marraskuussa. Juhlavuoden tapahtumat tulevat olemaan kyläalueen tämän vuoden tapahtumakirjon yksiä päätapahtumia. 

Kesällä Kyläkirkko on kauneimmillaan ja tällöin kirkolla järjestetäänkin kaksi juhlavaa konserttia, joissa päästään kuulemaan Suomen eturivin gospelmuusikoita. Konserttikimaran aloittaa pitkän linjan suomalaisen pop- ja gospelmusiikin tulkitsija, Nina Åström, joka konsertoi Suomen ohella myös ulkomailla aktiivisesti. Nina Åströmin orkestereineen saapuu Kyläkirkolle sunnuntaina kesäkuun 9. päivä klo 15. Elokuussa puolestaan Kyläkirkko pursuaa iloa, naurua ja riemua, kun luvassa on lasten ikioma konserttipäivä! Pekka Laukkarinen, tunnettu gospellauluja, mutta myös tv-kasvo MTV- juniorilta saapuu yhdessä muusikko ja lasten radioääni (Pikku Ykkönen, yläradio 1) Matti Laitisen kanssa konsertoimaan Kyläkirkolle puolestaan sunnuntaina 11.8. klo 15. Tämä Iitin seurakunnan sponsoroima hyvänmielen konsertti tuo vauhtia, iloa ja riemua niin lapsille kuin aikuisillekin. Molemmat juhlavuoden konsertit on pääsymaksuttomia ja näin haluttu kaikille mahdollisuus tulla ja juhlistaa yhteistä kyläkirkkoa musiikista nauttien. Molemmissa tilaisuuksissa kahvitarjoilu ja mahdollisuus vapaaehtoisen kahvirahan antamiseen.                   


                               

 

 

 

 

 

Juhlavuosi huipentuu vielä marraskuussa Iitin seurakunnan kanssa yhteistyössä järjestettävään juhlajumalanpalvelukseen sunnuntai

na 3. marraskuuta klo 13. Juhlajumalanpalveluksen musiikki osuudesta vastaa kylän ikioma Pirjo-Riitta Marjamäki-Rantasen luotsaama kuoro, Viihteelliset.

Vuolenkosken Kyläyhdistys ja sen alaisuudessa toimiva Koskenniskan Kyläkirkon kirkkotoimikunta kutsuvat sinut lämpimästi tervetulleeksi Kyläkirkon tapahtumiin juhlistamaan kirkon 100 -vuotista taivalta. Mahdolliset muistamiset toivotaan Kyläkirkon toiminnan kehittämiseen ja kirkkorakennuksen ylläpitämiseen.

Juhlavuoden muistamiset voi osoittaa tilille: FI57 5069 4650 0102 41 (Koskenniskan Kyläkirkko)

Kirkon toimintaan liittyvät tiedustelut:

Kirkkotoimikunnan puheenjohtaja Paula Niinipuu 050-5848324 ja sihteeri Liisa Holmström 041-4445130

(Lähde: Koskenniskan Rukoushuone 90 vuotta -teos)

Vuolenkosken kyläyhdistys ry

Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry
puh. 0440 255 044
kylayhdistys@vuolenkoski.fi


Pankkiyhteys:

FI80 5069 1540 0005 80

Tervetuloa tutustumaan uusittuun Kyläkeskukseen ja kyläkauppaan sekä uusiin mutta tuttuihin kyläläis-M-kauppiaisiin tammikuussa 2024.
 
Kyläneuvonta: 044 788 7878
 

Liikuntahallikorttien uusiminen

Areenan kortin voit uusia lähettämällä uusimispyynnön ja nimesi, jolla kortti löytyy järjestelmästä osoitteeseen:

areena@vuolenkoski.fi tai soittamalla numeroon: 044 788 7878

 
Hieroja Minna Kangassalo palvelee Kyläkeskuksella alkaen 25. tammikuuta 2024 aina torstaisin joka toinen viikko,
ajanvaraus p. 040-7411125 soittamalla tai viestillä.
 
Parturi-kampaaja Sini Susanna sopimuksen mukaan. Ajanvaraus: 044 988 2733
 
Yhteystiedot:
Kyläpiste 044 788 7878
Osoite: Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry