Ari & Mari - Vuolenkosken nuorten työpalvelu

Nuorten työpalvelu tällä hetkellä tauolla. Tarve nuorten työpalvelulle on hiipunut viime vuosina, kun kylän palvelutarjonta on lisääntynyt ja nuorille on tarjolla kesätyöpaikkoja myös ilman Ari&Maria. Kiitämme kaikkia vuosien saatossa mukana olleita työntekijöitä ja töiden tilaajia!

Ari & Mari on Omakylä Vuolenkoski Oy:n kesällä 2014 perustama työvoimavuokrauspalvelu, jonka tavoitteena on antaa kylän nuorille intoa, uskoa ja erilaisia taitoja tulevaisuutta ja työelämää varten.

Kesällä 2014 ja 2015 Ari & Marin kautta työtä järjestyi jo suurimmalle osalle kylän nuorista. Kaikki meni nappiin ja kokemukset ovat olleet iloisia. Nuoret mm. siivosivat, puhdistivat rännejä, raivasivat mökkipihoja, kunnostivat ja maalasivat ikkunan pokia ja aitaa, kunnostivat rantaa ja raivasivat taimikkoa.

Kokemusta ja tietoa työelämästä   

Ari & Marin tarkoitus on olla oppimiskokemus. Se on sitä niin nuorille työntekijöille kuin niille, jotka työllistävät nuoria. Erilaisiin töihin tutustuminen on arvokas kokemus. Nuori voi löytää oman tulevaisuuden alansa tai hän voi hoksata ne työt, jotka eivät tunnu omilta. Työntilaajille Ari & Mari tuo hauskoja kokemuksia nuorten kanssa työskentelystä ja oppia nuorten perehdyttämisestä työhön.

Ari & Marin kautta nuoret oppivat tärkeitä työelämätaitoja. Oli työn tilaajana sitten naapurin emäntä tai Isosaaren vapaa-ajan asukas, niin vieraalle työskentely on tärkeä oppimiskokemus. Se kasvattaa sosiaalisia taitoja ja käytännön kokemusta työelämästä.

Ari & Mari vahvistaa yhteisöllisyyttä. Sen kautta nuoret työntekijät ja työtä tilaavat ihmiset tutustuvat toisiinsa ja oppivat tuntemaan toisiansa.

Ari & Marilla on vahva yhteiskunnallinen tilaus. Se on paikallinen rohto korkeaksi kohonnutta nuorisotyöttömyyttä vastaan.

Ari & Mari on taistoa harmaata taloutta vastaan. Sen kautta nuoria työllistettäessä kaikki yhteiskunnan asettamat velvoitteet täyttyvät ammattimaisesti ja työtä tilaavien näkökulmasta helposti ja käytännöllisesti.

Esimerkiksi näin

"Pieni kylä onnistui siinä, mihin muu Suomi kompastui" Yle Kotimaa 20.11.2016

 

Ikkunan pokia kunnostamassa

Vuolenkoskella asuva Juhani Artto kysyi Ari & Marista työapua. Löytyisikö Vuolenkoskelta kaksi nuorta kunnostamaan hänen kotitalonsa ikkunan pokia? Ari & Marin kautta työtä tekemään löytyivät kylän omat pojat, Taneli Koukonen ja Tapio Rautell. Mikä oli hienoa myös, niin pojat itse ilmoittautuivat työhön siitä kuultuaan. Omakylä Vuolenkoski Oy teki työsopimukset poikien kanssa ja työn tilaaja -sopimuksen Juhanin kanssa.

----

Pojat töihin, ikkunat kuntoon

Vuolenkoski  (13.08.2014 - Juhani) Omakotitaloni ikkunanpuitteiden ulko-osat näyttävät nyt elokuun auringossa hyvältä. Niiden hionta- ja maalausurakka on muutamaa ikkunaa vaille valmis. Työn ovat tehneet vuolenkoskelaiset koulupojat Tapio Rautell ja Taneli Koukonen. Oikeisiin työtapoihin sekä laatu- ja turvallisuusasioihin heitä opasti alussa kylän nuoren polven rakennusmies Juhani Salonen.

Työ eteni paljon arvioimaani nopeammin ja sen jälki on moitteetonta. Tapio ja Taneli osoittautuivat ahkeriksi ja huolellisiksi tekijöiksi. Lepotauot eivät venyneet, vaikka työviikolle sattuivat kesän kovimmat helteet. Valitusta en työmaalta kuullut, vaan YleX:n musiikkia ja kanavan toimittajien huulenheittoa.

  

          

 

Ulkoisten puuosien kunnostuksella oli kiire, sillä olin lykännyt hankalaksi pelkäämääni remonttia kesä kesältä. Vuolenkosken yrittäjävetoisen kehitysyhtiön Omakylä Oy:n uusi toimintaidea – nuorten työllistäminen – pani vihdoin vauhtia asiaan. Kuultuani hankkeesta olin heti valmis tarjoamaan työtä nuorille. Päätöstä helpotti se, että Omakylä Oy lupasi hoitaa sosiaaliturvamaksuihin, vakuutuksiin, arvonlisäveroon yms. liittyvän paperisodan. Kaiken lisäksi kehitysyhtiö hankki tekijät ja työn ohjaajan. Minun piti vain allekirjoittaa täsmällisesti vastuut ja velvollisuudet määrittelevä sopimus Omakylä Oy:n kanssa.

Onnistumisen tunnetta täydentää varmuus siitä, että työ on tehty lakeja ja työehtosopimuksia kunnioittaen. Kun maksan kehitysyhtiöltä tulevan laskun, tiedän, että osansa saavat paitsi työn tekijät myös verottaja. Tapio ja Taneli ovat saaneet hyödyllistä työkokemusta ja todistus hyvin tehdystä työstä voi auttaa heitä tulevassa työnhaussa.

Kokemukseni perusteella Omakylä Oy:n uusi toimintaidea on todella lupaava. Nuoret saavat työtä ja työkokemusta, kylän vakituiset ja vapaa-ajan asukkaat palveluita. Keskinäinen tuntemuksemme lisääntyy ja yhteisyyden tunne vahvistuu.

Olen kertonut hankkeesta eräille muualla Suomessa asuville tutuilleni. He ovat olleet ihastuneita. ”Upeata, voi kun täälläkin ryhdyttäisiin johonkin vastaavaan”, eräs vantaalainen tuttavani kommentoi. Työelämän kysymyksiin erikoistuneena toimittajana uskon, että samoin ajatellaan pian muuallakin, kun tieto hankkeesta leviää. Ehtona on tietenkin se, että kokemukset yksittäisiltä työmailta ovat yhtä myönteisiä kuin minun ikkunaremontissani.

Toissayönä satoi 17 millimetriä. Maali pysyi hyvin ikkunanpuitteissa. No, en ollut kyllä epäillytkään, etteikö niin kävisi.   

----

Pojat kirjasivat tekemänsä työtunnit työpäiväkirjaan. Kun homma oli hoidettu, he tarkistuttivat päiväkirjansa Juhanilla. Juhani näki, että pojat olivat pitäneet tarkasti kirjaa tehdyistä tunneista ja hän allekirjoitti ne. Pojat ottivat mopot allensa ja päräyttivät Omakylän Kyläpisteelle ja jättivät päiväkirjat postilaatikkoon kirjekuoressa. Sieltä Omakylän palkanlaskentaa ja laskutusta hoitava Merja Kokkonen otti ne oman työnsä alle ja viimeisteli kuvion: Omakylä laskutti Juhania ja maksoi pojille palkan. 

Lue myös uutinen muista työkokemuksista.

Suomen kylätoiminta ry kirjoittaa aiheesta tähän tyyliin.

 

Yhteystiedot Ari & Mari

arijamari@vuolenkoski.fi

Omakylä Vuolenkoski Oy:n hallituksen pj. Ville Pisto

p. 044 980 4828

Tervetuloa tutustumaan uusittuun Kyläkeskukseen ja kyläkauppaan sekä uusiin mutta tuttuihin kyläläis-M-kauppiaisiin tammikuussa 2024.
 
Kyläneuvonta: 044 788 7878
 

Liikuntahallikorttien uusiminen

Areenan kortin voit uusia lähettämällä uusimispyynnön ja nimesi, jolla kortti löytyy järjestelmästä osoitteeseen:

areena@vuolenkoski.fi tai soittamalla numeroon: 044 788 7878

 
Hieroja Minna Kangassalo palvelee Kyläkeskuksella alkaen 25. tammikuuta 2024 aina torstaisin joka toinen viikko,
ajanvaraus p. 040-7411125 soittamalla tai viestillä.
 
Parturi-kampaaja Sini Susanna sopimuksen mukaan. Ajanvaraus: 044 988 2733
 
Yhteystiedot:
Kyläpiste 044 788 7878
Osoite: Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry