Tuu tupahan -tapahtuman kotikohde

Töyrynkujan Metsästysmaja

Kodin tarinaa isännän kertomana

Paikan nimi: Töyrynkujan Metsästysmaja

Rakentamisvuosi: 2012

Rakennusmateriaali: Puurunkoinen paneelilla verhottu rivitalo

 

Tie läpi Vuolenkosken on tuttu vuosikymmenten takaa, perheelläni oli mökki Jaalan Vuohijärvellä. Vuolenkoski oli tuolloin yksi mökkimatkan kiintopisteistä, siltaa yli joen osattiin odottaa. Myin sittemmin mökkiosuuteni siskolleni jolloin alkoi uuden etsintä. Olin huomannut Huutotöyryn rakentamisesta kertovat kyltit ja myynti-ilmoitus löytyi myös netistä. 

Vanha mökki oli ollut saaressa jossa on hyvät puolensakin mutta ainakin kausi tahtoi olla turhan lyhyt. Ratkaiseva kysymys oli että pitikö mökkielämän aina olla hieman askeettista ja hankalaa. Täältä Vuolenkoskelta löytyisivät kaikki yhdessä; luonto, kalavedet ja palvelut. Vastaus oli ilmeisen helppo koska tein ensimmäisenä kaupat töyrynkujan rivitalo-osakkeesta.

Tavoitteenani oli metsästysmaja jossa olisi harrastamisen lisäksi tilaa erinäisten metsästys- ja kalastusmuistojen esille ripustamiseen. Vaikka neliöitä ei ole paljon tilaa löytyi myös näille, sisustuksessa haettiin erähenkisyyttä hieman moderneimmin keinoin. Peruslämmöstä pitää huolen lattialämmitys ja ilmalämpöpumppu, lisälämpöä ja tunnelmaa tuo kiertoilmatakka. Makuuhuoneessa ja tupakeittiössä on tilat yhteensä neljälle nukkujalle.

Parasta majassani on luonnon läheisyys sekä erinomaiset ulkoilumahdollisuudet. Takapihalta aukeaa Konnivesi, tontti rajoittuu kivikautiseen hautapaikkaan ja etupihalla on vuodenaikojen mukaan muuttuva laaja peltoaukeama. Järven puolella voi vetouistella tai ravustaa, joen puolella soutaa taimenta. Marja- ja sienimetsiä on loputtomiin. Veneellä pääsee Heinolaan alle puolessa tunnissa ja matkalla voi pysähtyä nuotiolle tai hämmästelemään kalliomaalauksia. Lintujen bongaus on helppoa, tähän mennessä lähiympäristöstä on löytynyt 98 lintulajia. Uusin tuttavuus on pihapiiriin asettunut harmaaselkätikka.

Kylällä vallitsee rento ja huoleton meininki, ulkopaikkakuntalaista ei katsota kieroon. Pienenä huolena on palvelujen säilyminen ja niiden yksipuolistuminen, toivelistalla ovat esimerkiksi ympärivuotinen kahvila ja polttoaineen jakelu ainakin kesäaikaisin.

Metsästysmaja on nyttemmin muuttunut vakituiseksi asuinpaikakseni.  Tarkoitus on edelleenkin jatkaa siitä mihin on päästy; yhdistää mökkeily ja moderni asuminen. Pihaa, istutuksia ja ruoanlaittoa ulkona kehitellään edelleen, haaveena on rosvopaistiuuni. Tavoitteena on myös saavuttaa kesäaikana jonkinasteinen omavaraisuus kaloja, marjoja, sieniä ja villiyrttejä hyödyntäen.

 

TERVETULOA NOKIPANNUKAHVILLE!

 

Lisää mehtäläismeininkimäistä uudisasumisen tuntua paikan päältä!

Vuolenkosken kyläyhdistys ry
19160 Huutotöyry

puh. 0440 255 044
kylayhdistys@vuolenkoski.fi

Kyläpiste palvelee

Ma - Ke 12-16
To 6.30 -10 (aamukahvit), sekä 16-18
Pe parturi ajanvarauksella,
     muulloin kyläpiste 12 - 16
La 10 - 14

Vuolenkoskentie 1430
19160 Huutotöyry