"Kylätoimintaa jo 40 vuoden kokemuksella": Paljon onnea Vuolenkosken kyläyhdistys ja koko kylä!

Kylätoimintaa 40 vuoden kokemuksella”

Jos Vuolenkosken kyläalueelle pitäisi laatia CV eli niin sanottu ansioluettelo, voisi siihen kirjata komiasti, että kylätoimintaa 40 vuoden kokemuksella. Kunnioitettavat 40 vuotta on kulunut siitä, kun tammikuussa 1980 kokoonnuttiin Vuolenkosken koululle Iitin kansalaisopiston silloisen rehtorin, Jaakko Linnan kanssa ideoimaan, kuinka kyläalueemme toimintaa vireytettäisiin ja samalla saataisiin pontevammin myös Pohjois-Iitin ääni kuuluviin. Syntyi ajatus kylätoimikunnan perustamisesta. Myöhemmin tammikuussa Iitin kunnanhallituksen organisoimassa Vuolenkosken kyläkokouksessa perustettiin vielä yleistä kyläkokousta valmisteleva toimikunta, johon kuuluivat Eeva Forstadius, Ahti Hyytiäinen, Alpo Karkela, Juha Kojonen, Auli Kuukso, Aarre Luotola, Lyyli Pekkola, Aimo Pekkola, Matti Penttinen, Kerttu Suppi, Helmer Tarula ja Leo Porkka. Toimikunta valmistelivat esityksen kylätoimikunnan tehtävistä, säännöistä ja tavoitteista yleistä kyläkokousta varten.

Vielä samana keväänä, maaliskuun 25.päivä kokoonnuttiinkin sitten runsain joukoin yleiseen kyläkokoukseen. Kokouksessa hyväksyttiin yhdessä tuumin kyläkokouksen ja kylätoimikunnan säännöt ja tavoitteet. Kyläkokouksen ja kylätoimikunnan tehtäväksi määriteltiin: ” Pohjois-Iitin kyläkokous ja kylätoimikunta järjestävät kyläläisten omaa toimintaa kylän elinolosuhteiden parantamiseksi ja kylän säilyttämiseksi elinkelpoisena ja viihtyisänä.” Näin oli Pohjois-Iittiinkin perustettu oma kylätoimikunta. Ennen Pohjois-Iittiä oli kunnassamme vain Perheniemeen vastaavanlainen perustettu hieman aikaisemmin.

Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin silloinen mylläri Leo Porkka, jota sihteeriksi nimetty Ahti Hyytiäinen kuvaili Kylätoimikunnan 30-vuotishistoriikissa julkaistussa kirjoituksessa seuraavin sanoin: ” Myllärimestari Leo Porkka osoittautui varsinaiseksi kulttuuri- ja yhteiskuntamylläriksi, jonka siilosta sinkoili ihmeesti ideoita, puhtia ja aikaa yhteisten asioiden kehittämiseen ja niin riitti muuten töitäkin.” Alkuvuosina kylätoimikunnan tehtäviksi muotoutuivatkin kesätori, yhteinen juhannusaaton juhla, rantakalaillat, laskiaismäki, joulupakettien jako sekä syksyn puurojuhla. Näistä monet kuuluvat yhä edelleen kylämme jokavuotisiin, odotettuihin yhteisiin rientoihin.

Talkoohenki on ollut vahva kylätoimikunnan ensimmäisistä vuosista alkaen. Maanajotalkoot ovat olleet järeitä talkoohengen voimannäyttöjä niin silloin kuin myös tänä päivänäkin. Heti ensimmäisenä toimintavuonna nimittäin 13 traktorin voimin siirrettiin noin 1000 kuutiota maata urheilukentältä lähellä sijaitsevaan harjun rinteeseen. Muita alkuvuosien suurempia talkootempauksia ovat olleet juustopolun raivaus, venelaiturin rakentaminen ja rukiinniittotalkoot muun muassa. 90-luvulla puolestaan Kevyenliikenteen väylä oli suuri ponnistus ihan valtakunnan mittakaavassakin.

Kylätoimikunnan tärkeänä tehtävänä on ollut myös toimia Pohjois-Iitin äänenä. 1980-luvulla esityksiä tehtiin niin liikenneturvallisuuden ja yhteyksien parantamisesta, paloasemasta kuin myös rivitalojen rakentamisesta. Silloinen sihteeri Ahti Hyytiäinen mainitseekin rivitalojen saamisen olleen yksi kylätoimikunnan alkutaipaleen työvoitoista. 90-luvulla puolestaan lähestyttiin jopa kaikkia eduskuntaryhmiä kirjeitse postin lopettamisen estämiseksi. Samoin julkisen liikenteen vähentymisestä kirjoitettiin useampia kirjeitä. Yhteiskunnan muuttuessa aina kylän sitkeys ja aktiivisuuskaan ei ole tuottanut tulosta ja joistakin palveluista on jouduttu luopumaan, mutta uusia toimintatapoja ja palveluita on puolestaan tullut tilalle. Yhteiskunnan muutokset ovat heijastuneet kylän palveluiden lisäksi myös kylätoimikunnan toimintaan. Suomen liittyminen Euroopan unioniin toi uuden mahdollisuuden hakea niin sanottua EU-rahoitusta. Tämä kuitenkin vaati yhdistyksen rekisteröimisen ja Pohjois-Iitin kylätoimikunnasta tuli Pohjois-Iitin kyläyhdistys ry vuonna 1999 ja myöhemmin vuonna 2002 vielä Vuolenkosken kyläyhdistys ry.

Paljon on tapahtunut ja toimittu näiden 40 vuoden aikana yhteiseksi hyväksi, yhdessä tehden sitä kuuluisaa kyläfiilistä viljellen ja talkookahveista nauttien. Jos kaikki näiden vuosikymmenien aikana toteutetut talkoot, tapahtumat, tempaukset, yhteiset hetket ja ajankohtaiset asiat kylätoiminnassa kertoisi, niin eipä taitaisi tähän kylälehteemme muuta mahtuakaan. Jokaikinen tapahtuma, talkoot tai projekti näiden neljänkymmenen vuoden aikana on ollut merkityksellinen. Yhteiset hetket, ponnistukset ja onnistumisen kokemukset kantavat arjessa, yhdistävät ja luovat tulevaisuutta! Jatkakaamme samaan malliin!

 

Lähteet:

Kylätoimintaa Pohjois-Iitissä 1980-2010 – Vuolenkosken kyläyhdistyksen 30-vuotishistoriikki,

 

Turinatuvan muistelut Vuolenkosken Kyläyhdistyksen ja kesätorin 40-vuotisesta historiasta 24.2.2020

 

Vuolenkosken kyläyhdistys ry

Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry
puh. 0440 255 044
kylayhdistys@vuolenkoski.fi


Pankkiyhteys:

FI80 5069 1540 0005 80

Tervetuloa tutustumaan uusittuun Kyläkeskukseen ja kyläkauppaan sekä uusiin mutta tuttuihin kyläläis-M-kauppiaisiin tammikuussa 2024.
 
Kyläneuvonta: 044 788 7878
 

Liikuntahallikorttien uusiminen

Areenan kortin voit uusia lähettämällä uusimispyynnön ja nimesi, jolla kortti löytyy järjestelmästä osoitteeseen:

areena@vuolenkoski.fi tai soittamalla numeroon: 044 788 7878

 
Hieroja Minna Kangassalo palvelee Kyläkeskuksella alkaen 25. tammikuuta 2024 aina torstaisin joka toinen viikko,
ajanvaraus p. 040-7411125 soittamalla tai viestillä.
 
Parturi-kampaaja Sini Susanna sopimuksen mukaan. Ajanvaraus: 044 988 2733
 
Yhteystiedot:
Kyläpiste 044 788 7878
Osoite: Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry