Laulu tulipunaisesta kukasta - ulkoilmaelokuvanäytös perjantaina

Komea Koskelan Olavi (Kaarlo Oksanen) niittää suosiota kotitalonsa piikojen keskuudessa. Hän herättää Annikin tunteet, lupaa tavata tämän tansseissa, mutta viimeistä paria leikittäessä hän ihastuukin Elliin, Gaselliin ja pääsee tämän aittaan. Äiti yllättää Olavin ja Gasellin lemmenpuuhista ja muistaa samalla hirveän yön jolloin hänen aviomiehensä petti häntä piian kanssa. ”Pelkään, että sinussa on isäsi verta”, äiti sanoo Olaville. Kun Olavi vakuuttaa rakastavansa piikana työskentelevää Gasellia ja tahtovansa naida hänet äiti vastaa: ”Tähän sukuun ei ole vielä koskaan piikaa naitu”.

Vielä isänsä kanssa riitaan jouduttua Olavi lähtee kotoa tukinuittoon. Mustiin pukeutuneena kiertolaisena hän hurmaa jokirantojen naiset kunnes törmää kunniansa vahvasti tuntevaan suuren talon tyttäreen Kyllikkiin (Rakel Linnanheimo). Kyllikki heittää Olaville mahdottomalta tuntuvan haasteen – laskea kylän kuohuava ja villi koski tukin päällä. Tämä Vuolenkoskessa kuvattu osuus on yksi Teuvo Tulion elokuvien hurjimpia. Se kuvattiin 12 kameralla ja myöhemmin Tulio käytti samoja otoksia neljässä eri elokuvassa.

Hurja temppu onnistuu ja Olavi saa Kyllikin vakuutettua. Suhde saa kauniin intiimin sävyn, kun pari ui joen yli alasti kesäyössä. Kyllikin isä ei kuitenkaan Olavia suostu katselemaan: ” Ei Moision tytärtä anneta tukkisouvarille”. Alkaa Olavin syöksykierre, jolle ei tunnu olevan loppua mutta elokuvan lopussa kuitenkin koittaa aavistus mahdollisuudesta sovitukseen ja onnelliseen elämään.

Melodramaattinen ajoittain huvittavuuteen saakka, aikanaan rajoja rikkonut, syvän tunnelmallinen ja moraalinen – Tulion elokuvaa on helppo kuvailla monin adjektiivein ja mielipitein. Joka tapauksessa yhtenä suomalaisen elokuvan suurimmista klassikoista se esitetään Töyryn Teatterissa Keisarintiellä ulkoilmaelokuvanäytöksenä 30.8.

Ohjelma alkaa kello 20.00 ja ennen elokuvaa on luvassa noin tunnin mittainen ohjelma liittyen koskenlaskuun, paikallishistoriaan ja onpa luvassa elävää musiikkia. Erityisnumerona esitetään hieno Ahti Sainion säveltämä vapaana virranneesta Vuolenkoskesta kertova valssi Muistoja Vuolenkoskelta. 1950-luvulla Vuolenkoskella järjestetyissä Tukkilaiskisoissa nähtiin valtavia yleisömääriä, parhaimmillaan noin 15 000. Näistä kisoista ja vapaana virranneesta Vuolenkoskesta ovat kertomassa kisoissa tunnelmaan heittäytyneet kylän omat asukkaat. Kisoihin osallistuneiden kokemuksista on kertomassa Pekka Öyri, jonka isä laski kilvan tukilla kylällä vuonna 1952. Naisnäkökulmaa Tukkilaiskisoissa kilpailleina edustavat Heinosen sisarukset. Illan hämärtyessä avataan tietä suomalaisen elokuvan historiaan ja dramaattisen elokuvaohjaaja Teuvo Tulion elämään. Tuliosta ja hänen elokuvistaan paikan päällä on kertomassa ohjaajan viimeisessä, Sensuelassa, miespääosaa esittänyt turkulainen Mauritz Åkerman. Lisäksi ääninauhalta kuullaan Komisario Palmujen ja muiden klassikkojen tekijä Matti Kassilan muistoja yhteistyöstä Tulion kanssa. Tämän jälkeen koittaa tauko, jonka aikana voit nauttia Koskenniskan Marttojen pitämän kanttiinin antimista. Itse elokuva alkaa hieman kello 21 jälkeen.

Elokuvan kesto on noin 1 h 40 min ja piletti on seitsemän euroa. Elokuva on K-15. Mukaan kannattaa varata sopiva määrä käteistä lippua ja ostoksia varten. Auton voit parkkeerata Vuolenkosken Vehnämyllyn viereiselle pellolle (Vuolenkoskentie 1516) ja aivan Keisarintien alkupäässä olevaan pihaparkkiin osoitteessa Keisarintie 9. Paikalla on liikenteenohjaajia sinua opastamassa. Iloisen mielen lisäksi tapahtumaan kannattaa varata lämmintä vaatetta elokuun iltaa varten. Tervetuloa kaikki!

Vuolenkosken kyläyhdistys ry

Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry
puh. 0440 255 044
kylayhdistys@vuolenkoski.fi


Pankkiyhteys:

FI80 5069 1540 0005 80

Tervetuloa tutustumaan upouuteen, maaliskuussa 2021 avattuun Kyläkeskukseemme!

Kyläkeskus on auki seuraavasti 1.10. alkaen:

MA 9.30-15.30

KE 9.30-17.30

PE 9.30-15.30

LA 9.30-14.30

ti: Hieroja paikalla

Hieroja Liisa Kuoppamäki palvelee Kyläkeskuksella tiistaisin ajanvarauksella.

Yhteystiedot:

Kyläpiste 044 788 7878

Osoite: Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry

Hieroja, Liisa, 040 500 6511, 

http://lihashuoltokuoppamaki.fi

 Parturi-kampaaja Sini Susanna sopimuksen mukaan. Ajanvaraus: 044 988 2733