Ari & Mari - työelämän pelisääntöjä kerrattiin koulutuksessa

Ari & Marissa sykitään hyvässä vauhdissa kohti kesää ja vielä horisontissa häämöttävää ruskan aikaa. Torstaina 7.5. arijamarilaisille eli Vuolenkosken nuorille järjestettiin työelämän pelisääntöjä kattavasti koskeva koulutus ja sen päätteeksi koe.

Koe meni nappiin. Kaikki läpäisivät enemmän sisäistämistä kuin ulkoamuistamista testanneen työelämän pelisäännöt-kokeen.

Nyt meillä on virallisia arijamarilaisia kodin, pihamaan ja yrityksen töihin parikymmentä. Jokaiselle jaettiin oma Ari & Mari -passi. Onnea ja tervetuloa mukaan!

Vuosien 2015-16 arijamarilaiset yhteiskuvassa kahta lukuunottamatta (heillä koe muiden menojen vuoksi kesäkuussa), Koulutus järjestettiin Vuolenkosken Seuratalolla. 

Ari & Mari koulutus alkoi työpalvelu-infolla, jota oli kuulemassa nuorten lisäksi heidän vanhempiaan ja kiinnostuneita kyläläisiä. Maanantaina voitte lukea lisää Iitin Seudusta.

Koulutuksen pitivät Ari & Marissa työvälitysvastaava Ville Pisto ja työehtosopimusvastaava Juhani Artto. Kuudentoista kohdan koulutus sisälsi kattavan yleiskatsauksen työelämään, tietoa työ- ja  työehtosopimuksista, työtodistuksista, hyvästä käyttäytymisestä työpaikalla ja erityisesti informaation työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista työelämässä.

Opintomateriaali ja koe annettiin arijamarilaisille tutustuttavaksi noin viikkoa ennen koulutusta. Näin pyrimme siihen, että opit myös sisäistetään.

Koulutuksen jälkeen kuultiin viisaista sanoja ja inspiroivia tosielämän tarinoita, jotka nivoutuivat yritteliäisyyden, reippaan asenteen, sitkeyden, kekseliäisyyden ja periksiantamattomuuden ympärille. Kertojina olivat kylän omat Arposen Janne, Pethmanin Kaisa ja Salosen Johanna.  

Janne kertoi, kuinka voimalaitosten myötä ehtynyttä jalokalakantaa on lähdetty elvyttämään kunnostamalla ihmisten pilaamia puroja kalojen kutukäyttöön. Kohta Jannen luotsaama Aitotaimen ry on pistänyt purot kuntoon Kymijoen yläjuoksulta Päijänteen perukoille!

Johanna ja Kaisa inspiroivat tarkkaavaista nuorisoa kertomalla, kuinka oman idearikkauden ja yritteliäisyyden voimalla voi kehittää oman bisneksen jo pienenä. Nämä alta kolmekymppiset ovat pyörittäneet vihtojen valmistusta ja torimyyntiä jo kaksikymmentä vuotta!

Tilaisuuden lopuksi arijamarilaisille palautettiin tarkastetut kokeet, minkä jälkeen jokainen sai oman Ari & Mari –passin.

Kiitos kaikille osallistuneille ja tsemppihengessä mukana oleville!

Nuoria voi kysyä töihin Ville Pistolta (044 980 4828/arijamari@vuolenkoski.fi), joka toimii työnvälittäjänä Ari & Mari – Vuolenkosken Nuorten Työpalvelussa.

Ari & Marista vastaa Omakylä Vuolenkoski Oy.

Tässä vielä koulutusmateriaali, Ari & Mari -koe ja infopaketti Nuorten Työpalvelusta jokaiselle tutustuttavaksi. . 

am koekysymykset 03.05.2015 (1).docx

Info 6.5..ppt

Työelämä ja vkosken nuoret 03.05.15.docx

 

Vuolenkosken kyläyhdistys ry

Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry
puh. 0440 255 044
kylayhdistys@vuolenkoski.fi


Pankkiyhteys:

FI80 5069 1540 0005 80

Tervetuloa tutustumaan uusittuun Kyläkeskukseen ja kyläkauppaan sekä uusiin mutta tuttuihin kyläläis-M-kauppiaisiin tammikuussa 2024.
 
Kyläneuvonta: 044 788 7878
 

Liikuntahallikorttien uusiminen

Areenan kortin voit uusia lähettämällä uusimispyynnön ja nimesi, jolla kortti löytyy järjestelmästä osoitteeseen:

areena@vuolenkoski.fi tai soittamalla numeroon: 044 788 7878

 
Hieroja Minna Kangassalo palvelee Kyläkeskuksella alkaen 25. tammikuuta 2024 aina torstaisin joka toinen viikko,
ajanvaraus p. 040-7411125 soittamalla tai viestillä.
 
Parturi-kampaaja Sini Susanna sopimuksen mukaan. Ajanvaraus: 044 988 2733
 
Yhteystiedot:
Kyläpiste 044 788 7878
Osoite: Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry