Vuolenkosken liikuntahalliprojekti etenee!!

Opetus- ja kulttuuriministeri Grahn-Laasonen: Vuolenkosken liikuntahallille 0,4 miljoonan euron valtion tuki vuonna 2017.

– Usko liikuntapaikkojen rakentamisella saavutettavista terveydellisistä vaikutuksista on kunnissa vahva tiukoista taloudellisista ajoista huolimatta, painottaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. 

http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2015/12/liikuntapaikkarakentaminen.html?lang=fi

Tämä on positiivinen uutinen, tosin matka on vielä pitkä siihen, että Vuolenkosken liikuntahallissa liikutaan!!

 

Hieman taustaa projektille.

Vuolenkosken kyläalueelta on puuttunut sisäliikuntatila, jonka tarve on ollut aina ilmeinen. Lähin kunnallinen liikuntatila löytyy Kausalan Ravilinnasta (etäisyys 38km). Koululla oleva voimisteluhuone on jouduttu ottamaan opetuskäyttöön jo vuosia sitten. Vuolenkosken ala-asteella ei siis harrasteta sisäliikuntaa. Urheilukenttä on Kirin ylläpitämä, joka on onneksi aktiivisen koulun kovassa käytössä ympäri vuoden. Kevytväylä toimii yleisenä liikuntapaikkana. Kiitos kyläläisten aktiivisuuden.

Kaikkihan lähtee tarpeesta, tai tässä tapauksessa kyläläisten omasta tahdosta sekä oivalluksesta. ”Kylälle ei toteuteta mitään ellei me itse siihen sitouduta” periaatetta noudattaen marraskuussa 2011 perustettiin hallityöryhmä, jonka tarkoitus oli lähteä selvittämään, miten liikuntahalli olisi mahdollista toteuttaa. Projekti haluttiin koko kylän yhteiseksi, ja näin ollen kyläyhdistyksen kyläkokous antoi valitulle työryhmälle valtuudet edetä asian kanssa. Kylän panos tulee olemaan merkittävä, joten liikkeelle lähdettiin sitouttamalla kyläläisiä ideaan mukaan. Rakennuspaikkana olisi 2008 valmistuneen paloaseman vierusta, jonka suunnittelun yhteydessä tiloille oli jo varaus. Tilatarpeen miettiminen, suunnitteleminen sekä kunnan kanssa yhdessä toimiminen on ollut tietenkin aikaa vievää, mutta silti antoisaa sekä tarpeellista. Tilat tulisivat ensisijaisesti koulun käyttöön, mutta merkittävä käyttäjäryhmä ovat kyläläiset, niin vakituiset kuin vapaa-ajanasukkaat. Myös kyläalueen erityisryhmät ovat olleet kiinnostuneita tilojen hyödyntämisestä.

Tilojen puute on ollut ilmeinen, ongelmana ei tule olemaan käyttöaste vaan miten tilat rahoitetaan ja miten ne saadaan rakentumaan. Vuolenkosken Malli eli kevytväylä –tyyppinen toteutus, jossa liikkeelle lähdetään käyttäjien tarpeen, sekä aktiivisuuden mukaisesti todettiin toimivaksi malliksi. Kun yhdessä toteutetaan jotain, tullaan sitä myös arvostamaan. Tämän vuoksi jokaisella on ollut mahdollisuus osallistua ja antaa kortensa kekoon. Ja mukaan on saatu kylän seurat ja yhdistykset, yritykset kuin käyttäjätkin. Ja onhan me saatu huomiota myös lahjoitusten kautta. IDO täytti 140 vuotta vuonna 2014 ja lahjoitti liikuntahalliin vessan ja lavuaarit. Vuolenkoski FB

Tilojen suunnittelussa tuli pitää järki kädessä eli kustannukset aisoissa. Kylän puolesta erilaisia osallistumismalleja oli valmiina. Kuitenkin suunnitelmat tuli saada järkeviksi. Nyt esillä oleva liikuntahalli pitää sisällään liikuntatilan jonka koko on 15x25m (432,5m2). Tilat mahdollistavat monipuolisen sisäliikunnan, mutta myös samalla tilaisuuksien pitämisen. Kunnallinen rakentaminen vaatii tietenkin enemmän tiloja sekä vaatimuksia rakennukselta. Liikuntahallin kaavailtu kokonaispinta-ala on 750,5m2. Tiloissa on pukuhuoneet, vessat, ilmastointihuone, siivoustila, varastoa jne.  Kustannusarvio tiloille on tällä hetkellä 1,3 miljoonaa euroa (alv0%), josta valtion rahoitus (siis ministeriön budjetoima) osuus olisi 400.000€. Kyläläisten osuus on kaavailtu olevan noin 200.000€ sisältäen konetyötä sekä osallistumista rahallisesti. Kunnan osuudeksi jäisi siis noin 700.000€. Haasteena on osallistaminen, voidaanko kylän puolesta myydä ”valaisintolppa” tyyppistä tukimallia, jos projektin toteutuminen on epävarma? Kun kunnallisessa päätöksenteossa päästään siihen, että lopullinen vihreä valo on nähty tulee loppurutistus olemaan kylän osalta iso.  Jokaisen panos tulee olemaan merkittävä, olet sitten mukana talkoissa, ostamassa ”kannatuspalaa” tai muuten vaan kylähengessä osallisena.

On hienoa että kylän tahtotila sekä tarpeet on huomioitu. Upeaa että valtio on budjetoinut tuen liikuntahallille. Toivotaan, että Iitin kunnan päättäjät näkevät myös Pohjois-Iitin tarpeet ja projekti lähtee liikkeelle tämän aikataulun mukaisesti. Me olemme oivaltaneet liikunnan ennaltaehkäisevän merkityksen tulevaisuuden osalta. Yhdessä voimme onnistua!

Kysymys kuuluukin, kuinka kovasti me haluamme liikuntatiloja? Olethan mukana!!

 

Liikuntahallin projektityöryhmän puolesta Janne

Vuolenkosken kyläyhdistys ry

Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry
puh. 0440 255 044
kylayhdistys@vuolenkoski.fi


Pankkiyhteys:

FI80 5069 1540 0005 80

Tervetuloa tutustumaan uusittuun Kyläkeskukseen ja kyläkauppaan sekä uusiin mutta tuttuihin kyläläis-M-kauppiaisiin tammikuussa 2024.
 
Kyläneuvonta: 044 788 7878
 

Liikuntahallikorttien uusiminen

Areenan kortin voit uusia lähettämällä uusimispyynnön ja nimesi, jolla kortti löytyy järjestelmästä osoitteeseen:

areena@vuolenkoski.fi tai soittamalla numeroon: 044 788 7878

 
Hieroja Minna Kangassalo palvelee Kyläkeskuksella alkaen 25. tammikuuta 2024 aina torstaisin joka toinen viikko,
ajanvaraus p. 040-7411125 soittamalla tai viestillä.
 
Parturi-kampaaja Sini Susanna sopimuksen mukaan. Ajanvaraus: 044 988 2733
 
Yhteystiedot:
Kyläpiste 044 788 7878
Osoite: Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry