Kylän oma Turinatupa saa tarinat ja muistot elämään

Kukapa ei rakastaisi kuulla juttuja ja kertomuksia? Tarinat ja muistot omalta kylältä ovat vielä erityisen mielenkiintoisia ja arvokkaita, jotka tulisi tulla kuulluksi ja kerrotuksi. Vuolenkoskella toivomus ja tarve kotiseutuhistorian esilletuomisesta ja tallentamisesta tuli esille useampaan otteeseen jo OmaVerkko – projektin keskustelutuokioissa. Pienimuotoisia muisteluiltoja järjestettiinkin elokuvailtojen yhteydessä aina elokuvan aikakauteen ja teemaan liittyen. Keskustelutuokioiden yhteydessä monen monituiset tarinat ja muistot saivat kytemään myös ajatuksen matalan kynnyksen tapaamisista muisteluiden merkeissä projektin jälkeen. Tänä syksynä uuden Kyläpisteen toimintaa suunniteltaessa ajatus heräsi uudelleen henkiin. Kyläpistetoimikunnassa ja Omakylä Vuolenkosken hallituksessa syntyikin idea Turinatuvasta.

Tammikuussa alkava Turinatupa on siis uudella Kyläpisteellä kokoontuva kylän oma muistelukerho ihan kaikenikäisille. Tarkoituksena on luoda mahdollisuus ”turista”, jutustella, muistella, mutta myös kuulla vanhoja tarinoita ja muistoja Vuolenkoski-Koskenniskan kylien vaiheilta leppoisasti kahvikupposen äärellä, sekä samalla myös saada tallennettua näitä arvokkaita muistoja kotiseudustamme. Eli tupaan voi astua myös kuulemaan ja oppimaan kylän historiaa. Paikalla tulee olemaankin aina joku nuorempi hieman antamassa vauhtia muisteluille kysymyksillään.

Turinatupa tulee kokoontumaan kerran kuukaudessa, kuukauden viimeinen keskiviikko. Alustavasti jokaiselle kerralle on mietitty omaa teemaa, jotta saadaan turinat alkuun. Mikäli teemaan pohjalta löytyy mukavaa oheismateriaalia, kuten lehtileikkeitä, kuvia, tavara, kirjallisuutta, mitä vaan, on niiden ottaminen mukaan värittämään jutusteluja oikein suotavaa. Teemat eivät ole kuitenkaan sitovia, vaan antaa jutun luistaa!

Turinatuvan kevään teemat:

  1. Tammikuu (27.1): Kylän kulttuuririennot; ”Muistatkos vielä ne Koskilavan tanssit? Ja kävihän se Rautavaara Seuratalollakin”
  2. Helmikuu (24.2): Kaupankäyntiä kylällä; ”Munkki-Toinin kioskin munkit jäähtyivät aina saunan lauteilla, mutta kyllä ne oli niin hyviä. Mäkibaarissa limskakin maistui niin erityisiltä.”
  3. Maaliskuu(30.3): Elämää kylällä sodan jälkeen; ”Lapsena leikittiin sotilaita ja tehtiin puusta pyssyjä. Meilläpä olikin kotona sotavanki!”
  4. Huhtikuu(27.4): Koululaisen elämää Pohjois-Iitissä; ”Opettaja –Rytkösenhän oppilaat lukitsivat kerran koulun saunaan.”
  5. Toukokuu(25.5): Kylällä on aina harrastettu ja oltu aktiivisesti yhdistystoiminnassa mukana; ”Maamiesseuran järjestämät Kyntökisat olivat aikoinaan tärkeä tapahtuma aina syksyllä.”

Tavataan Turinatuvalla aina kuukauden viimeinen keskiviikko klo 13!

Tervetulleeksi toivottaa Omakylä Vuolenkoski Oy ja Kyläpisteen väki

Vuolenkosken kyläyhdistys ry

Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry
puh. 0440 255 044
kylayhdistys@vuolenkoski.fi


Pankkiyhteys:

FI80 5069 1540 0005 80

Tervetuloa tutustumaan uusittuun Kyläkeskukseen ja kyläkauppaan sekä uusiin mutta tuttuihin kyläläis-M-kauppiaisiin tammikuussa 2024.
 
Kyläneuvonta: 044 788 7878
 

Liikuntahallikorttien uusiminen

Areenan kortin voit uusia lähettämällä uusimispyynnön ja nimesi, jolla kortti löytyy järjestelmästä osoitteeseen:

areena@vuolenkoski.fi tai soittamalla numeroon: 044 788 7878

 
Hieroja Minna Kangassalo palvelee Kyläkeskuksella alkaen 25. tammikuuta 2024 aina torstaisin joka toinen viikko,
ajanvaraus p. 040-7411125 soittamalla tai viestillä.
 
Parturi-kampaaja Sini Susanna sopimuksen mukaan. Ajanvaraus: 044 988 2733
 
Yhteystiedot:
Kyläpiste 044 788 7878
Osoite: Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry