Kärsät kohti korkeuksia

Tuulisena torstaipäivänä kokoontui Mimmin ihastuttavaan puutarhaan, henkevien vanhojen omenapuiden katveeseen, kymmenkunta innokasta Multapossukerholaista. Alkamassa oli demonstraatio aiheesta omenapuun leikkaus. Oma kylänmiehemme, Herra mm.puutarhurihortonomi Petteri Voutilainen, tuo omenalehtojen Cliffhanger, toimi oppaanamme matkalla omenapuiden kiehtovaan kehityskaareen.

Monikin meistä lukee samat puidenleikkuuartikkelit puutarhalehdistä joka kevät, mutta tässä täten julistamme, että ammattitaitoisen omenologin työn seuraaminen tositilanteessa on huikeasti paljon avartavampaa kuin kaksiulotteisten kuvien katselu. Se mitä lehdistä ei esimerkiksi opi, on, että A-tikkaat voivat viettävästä maaperästä ja epäkeskosta hortonomista johtuvissa ääriolosuhteissa pysyä pystyssä käsityskyvyn tuolle puolen.

Mallipuuksi valikoitunut 3-kymppinen kaunotar sai käsittelyssä rohkean makeoverin. Pienemmät oksat katkaistaan oksasaksilla (ohileikkaavat, ehdottomasti OHILEIKKAAVAT), isommat näppärällä oksasahalla. Jouduttiinpa tässä turvautumaan moottorisahaankin, kun radikaaliin amputaatioon päädyttiin riittävän valonsaannin turvaamiseksi. Viimeistelytyöt hoituvat terävällä puukolla.

Lisäksi tarkasteltiin omppukaunottaren arpia - liian tiheän oksiston aiheuttamia hankaumia, repeämiä ja liian pitkiksi jääneitä oksatappeja. Menneiden kolhujen korjaaminen vaatii haavojen uudelleen aukaisun - haavan reunasta kuorta vuolemalla saadaan jälleen elävää esiin, ja siitäpä voikin paraneminen alkaa - näin on tämäkin kaunotar vihdoin matkalla kohti uutta, ehyempää minää.

Lopuksi pääsimme tutustumaan myös juniori-ikäiseen päärynäpuuhun, ja saimme neuvoja mm. oksien taivuttamisesta. Ilta oli antoisa ja moni kysymys sai seikkaperäisen vastauksen. Kaunis kiitos Petterille tiedon omppusista - eivät ne kauas puusta putoa, onneksi tällä kertaa Multapossukerho oli aivan ihan siinä alapuolella ottamassa koppia.

Multapossukerhon seuraava kokoontuminen toteutuu Peurankellossa torstaina 21.4. alkaen 16. Kaikki mukaan possuilemaan. Lue jutuntynkää ja kerhokutsu täältä.

Hei muuten! Petteriltä (petteri.voutilainen@vuolenkoski.fi) voi kysellä myös omille tiluksille näitä omppupuustylistin palveluita ja pihasuunnitteluapua sopivaa korvausta vastaan.

 

 

 

 

Vuolenkosken kyläyhdistys ry

Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry
puh. 0440 255 044
kylayhdistys@vuolenkoski.fi


Pankkiyhteys:

FI80 5069 1540 0005 80

Tervetuloa tutustumaan uusittuun Kyläkeskukseen ja kyläkauppaan sekä uusiin mutta tuttuihin kyläläis-M-kauppiaisiin tammikuussa 2024.
 
Kyläneuvonta: 044 788 7878
 

Liikuntahallikorttien uusiminen

Areenan kortin voit uusia lähettämällä uusimispyynnön ja nimesi, jolla kortti löytyy järjestelmästä osoitteeseen:

areena@vuolenkoski.fi tai soittamalla numeroon: 044 788 7878

 
Hieroja Minna Kangassalo palvelee Kyläkeskuksella alkaen 25. tammikuuta 2024 aina torstaisin joka toinen viikko,
ajanvaraus p. 040-7411125 soittamalla tai viestillä.
 
Parturi-kampaaja Sini Susanna sopimuksen mukaan. Ajanvaraus: 044 988 2733
 
Yhteystiedot:
Kyläpiste 044 788 7878
Osoite: Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry